Ergoterapi

Ergoterapi Nedir?

 Ergoterapi; bireyin katılımını etkileyen her alanda kullanılan bir tedavi yöntemidir. Ergoterapi; kişiye bireysel bağımsızlık kazandırmayı, bireyin toplumsal hayata katılımını ve yaşam kalitesini yükseltmeyi amaçlar.

Ergoterapi tedavisi; hiperaktivite, dikkat eksikliği, epilepsi ve otizm gibi psikiyatrik hastalıklar dâhil birçok hastalığın iyileştirilmesinde yararlanılan bir hizmettir. Refahın ve sağlığın artırılmasını amaç edinen bu tedavi yöntemi; duygusal, çevresel, sosyal, görsel, duyusal, fiziksel ve zihinsel alanlarda zorluk yaşayanlara destek olur.

 Özel tedaviye gereksinim duyanlar, dil gelişiminde problem olan ve bu nedenle konuşmakta güçlük çekenler, davranışsal sorunları yüzünden topluma uyum sağlayamayanlar ergoterapi ile çözüme kavuşur. Her yaş grubundaki insanlar ergoterapi tedavisi alabilir.

 Ergoterapi mesleği kişi merkezli bir anlayışa dayanır. Birebir kişilerle ve topluluklarla işbirliği hâlinde çalışabilecek deneyim, beceri ve bilgiye sahip kişiler tarafından uygulanmalıdır.

Ergoterapi Avantajları

Kişiler kendilerinden beklenen veya yapmak istedikleri şeyleri gerçekleştirmekte sıkıntılarla karşılaşıyorlarsa ergoterapistler yardımıyla bunun üstesinden gelebilirler. ‘İş ve uğraşı terapisti’ olarak da bilinen bu meslek grubu, kişilerin yetenek kazanmaları ve bu yetenekleri daha da geliştirmeleri hususunda destek sağlarlar. Bunu yaparken kişilerin çevrelerini ve uğraşlarını değiştirmelerine yardımcı olurlar.

Dil gelişim problemlerini daha kısa zamanda aşmak mümkün olur.

Kişiler toplumda nasıl davranması gerektiğini öğrenir. Özgüven kazanır, benlik saygıları artar ve kolaylıkla sosyalleşebilirler.

Toplumdan dışlanan veya topluma katılımı sınırlandırılan kişiler ergoterapi sayesinde toplumda aktif rol almaya başlayabilirler.

Kişiye bağımsız bir şekilde üretkenlik, kendine bakım gibi çeşitli günlük aktiviteleri başarıyla gerçekleştirme imkânı tanır.

Kişinin aktivite kimliğini ve performansını iyileştirir.

Ergoterapi Hangi Rahatsızlıkların Tedavisinde Kullanılır?

Ergoterapi uygulamaları aşağıdaki durumlarda tercih edilir:

Hasar görmüş görsel algıların, motor becerilerin ve duyusal becerilerin düzeltilmesi

Kas, koordinasyon ve denge kuvvetlerinin geliştirilmesi

Koma, beyin kanaması, yoğun bakım ve felç sonrası tedaviye katkıda bulunulması

Ergoterapi Nasıl Uygulanır?

Ergoterapi nasıl yapılır? sorusunun cevabı, kişinin ihtiyaçlarına göre değişir. Ergoterapistler kişinin çevresini ve günlük yaşamını dikkate alarak farklı yöntemler ve yaklaşımlar kullanır.

Maximum bağımsızlığın sağlanabilmesi adına kişinin aktivite ve çevre uyumu, aktivitelere katılım kısıtlılığı detaylı olarak analiz edilir.

Kişi hangi aktivitelerde zorlanıyorsa o doğrultuda stratejiler geliştirilir.

Okul, iş, ev gibi en fazla vakit geçirilen yerlerde ihtiyaçlara göre çevresel düzenlemeler yapılmalıdır.

Hem kişinin geçmişteki aktivitelerine odaklanılır; hem de yeni işler ve hobiler edinmesi sağlanarak farklı yetenekler kazandırılır.

Kişinin kullandığı yardımcı cihazlar (örneğin koltuk değneği, tekerlekli sandalye vb.) mevcutsa uygun cihazların belirlenmesinde yardımcı olunur ve kullanımı için gerekli eğitimler verilir.

Duyusal anlamda problemi varsa duyu temelli ergoterapi yaklaşımı içeren seanslar yapılır. Böylelikle beyni destekleyici aktiviteler sunulur.

Bilişsel faaliyetlerin geliştirilmesine ilişkin kognitif rehabilitasyona yardımcı aktivite planları oluşturulur. Bu sayede oryantasyon, dikkat, hafıza ve yönetimsel fonksiyonların daha da iyileşmesi sağlanır. Bunun sonucunda kişi, bağımsızlığını elde eder ve topluma herkes gibi dâhil olabilir.

Kavrama eğitimi, motor beceri eğitimi, denge ve koordinasyon becerilerini geliştirmeye yönelik eğitimler, aktivite uyumlandırma ve buna benzer çalışmalar da gerçekleştirilir.

Kişinin çevresine ve onun bakımından sorumlu kişilere de eğitimler sunulur.