Kekemelik

Kekemelik Nedir?

Kekemelik, konuşmanın doğal akışının ses, hece veya tek heceli sözcük tekrarları, uzatmalar ve bloklar gibi akıcılığı bozan kesintilerle gözlenmesi yanı sıra bu kesintilere yoğun anksiyetenin eşlik edebilmesi durumudur. Ayrıca grimas, tremor, göz kırpma davranışları da kekemeliğe eşlik edebilir. Kekemelik ne olduğunu bildiğimiz fakat neden oluştuğuna dair içinde birçok soru işareti barındıran ve yönetilmesi gereken bir olgudur.

Kekemeliğin gelişimsel ve edinilmiş olarak iki alt tipi vardır. En sık görülen formu gelişimseldir ve genellikle 2-5 yaşları arasında ortaya çıkmaktadır ve %80 oranında kendiliğinden düzelmektedir. Edinilmiş kekemelik ise herhangi bir yaşta ortaya çıkabilir ve en sık nedenleri; inme, ilaç yan etkileri, kafa travması, beyin tümörleri ve santral sinir sistemiyle ilgili durumlardır. Kekemeliğin genel toplumda görülme sıklığı yaklaşık %1 olarak bildirilmektedir. Erkeklerde kızlara oranla 3-4 kat daha sık ortaya çıkmaktadır.

Kekemelik Belirtileri Nelerdir?

-Bir sözcük, sözcük öbeği veya cümleyi başlatmada yaşanan zorluklar,

- Ses, hece veya tek heceli sözcük tekrarları,

- Sözcüğü veya sözcük içindeki sesleri uzatma,

- Sözcük başında bloklar,

- Bir sonraki sözcüğe geçmede zorlanma,

- Bazı kelimeleri söylerken dudakların veya çenenin titremesi, yüzde gerilmeler, baş hareketleri gibi ikincil davranışlar,

- Konuşma kaygısı,

- Etkili iletişim kurmada zorluk yaşama,

-Kekeleyen kişiler heyecanlandığında, stres durumunda veya kendini baskı altında hissettiğinde durum daha kötüye gidebilmektedir. Kalabalık gruplarla konuşma veya telefonda konuşma gibi durumlar kekeme bireyleri zor durumda bırakabilmektir.

Biz Neler Yapıyoruz?

- Bireye/çocuğa uygulanan terapilerle akıcı konuşma teknikleri öğretilmektedir.

- Bireyde/çocukta kekemelik durumuna yönelik farkındalığı arttırmayı ve kekemelik durumunu yönetmede bireye destek sağlamak amaçlanmaktadır.

- Duyarsızlaştırma terapileri ile bireyin kekemelikle yüzleşmesi ve konuşma anındaki kaygılarının azaltılması amaçlanmaktadır.

- Kekemelik durumuna karşı ailenin ve çevrenin bilinçlendirilmesi hedeflenmektedir.