Dizartri

Dizartri Nedir?

Periferik ya da merkezi sinir sistemindeki bir hasar dolayısıyla konuşma mekanizmasının kas kontrolünde bozulmalarla sonuçlanan ve konuşma kas sistemindeki zayıflık, koordinasyon yetersizliği ya da yüz felci vb. felç durumları nedeniyle oral iletişim sorunlarına yol açan motor konuşma bozukluğudur.  Dizartri serebrovasküler olaylar, travmatik beyin hasarları, tümörler, serebral palsi, progresif supranükleer palsi, parkinson, huntington hastalığı, amyotrofik lateral skleroz, multipl skleroz ve myastania gravis hastalıklarına eşlik edebilmektedir. Dizartri tiplerinin çoğu afazi ile ilişkilendirilmemektedir.

Dizartri Belirtileri Nelerdir?

Genel olarak solunum, fonasyon, rezonans, artikülasyon ve prozodi gibi konuşma özelliklerinde sorunlar gözlenmektedir. Konuşma üretiminde sesletim hareketlerinin gücü, hızı, sırası, süresi, ardışık devamlılığı, tonu ve doğruluğu etkilenmektedir. Ağız-yüz mekanizmasında ve fonksiyonlarında anormallikler söz konusudur. Konuşma jestlerinde basitleştirme eğilimi ve yavaşlık mevcuttur. Ses niteliğinde çok belirgin bozulma ve tutarlı artikülasyon hataları gözlenmektedir. Çeşitli dizartri tiplerinde bu belirtiler farklı şekillerde karşımıza çıkmaktadır.

Biz Neler Yapıyoruz?

-Dizartri terapisi konuşma özelliklerinin ayrıntılı ve etkili bir şekilde değerlendirilmesi ile bağlaşık yürümektedir.

-Dizartri terapisinde genel amaç hastanın dil kullanımını, konuşmasının anlaşılırlığını, süresini, hızını, doğallığını, ezgisini ve prozodik özelliklerini en üst seviyeye getirerek hastanın günlük iletişim aktivitelerine katılımını arttırmaktır.

-Kolaylaştırıcı teknikler ile genel olarak hastanın kas gücünü arttırma, hareket ranjı ve sıklığını arttırma, konuşma için gerekli kas tonusunu arttırma amaçlanmaktadır.

-Telafi edici teknikler ile hastanın sağlam kalan fonksiyonlarının kullanımının arttırılması amaçlanmaktadır.

- Kronik ilerleyici olmayan dizartrik hastalarda uzun zamanlı ADİS(Alternatif Destekleyici İletişim Sistemleri) kullanımı geliştirmek daha anlamlı bir hedef olmaktadır.

-Dejeneratif bozukluklarda ADİS(Alternatif Destekleyici İletişim Sistemleri) iletişim için tek yol olarak kullanılabilmektedir.