Apraksi

Apraksi Nedir?

Motor becerileri etkileyecek herhangi bir kas ve sinir zayıflıklarıyla ilişkili olmadan, beceri gerektiren hareketlerin yapılamaması, programlanamaması ile karakterize olan motor konuşma bozukluğudur.

Konuşma Apraksisi Nedir?

Beyinden gelen mesajın, konuşma kaslarına doğru şekilde iletilememesi sonucunda ortaya çıkan motor konuşma bozukluğudur. Gelişimsel konuşma apraksisi ve edinilmiş konuşma apraksisi olmak üzere 2 çeşidi vardır.

-Gelişimsel Konuşma Apraksisi: Gecikmiş dil ve konuşma ve konuşma sesi bozuklukları olan bireylerden farklılık göstermektedir. Çocuklarda ortaya çıkmaktadır ve doğumdan itibaren gelişmektedir. Genetik faktörler ve cinsiyet risk faktörleri olmakla birlikte nedeni tam olarak bilinememektedir. Otizm ile birlikte sıkça gözlemlenmektedir.

-Edinilmiş Konuşma Apraksisi: Genellikle yetişkinlerde olmak üzere her yaştaki bireyi etkileyebilmektedir. Konuşma üretimini etkileyen kas zayıflığı(dizartri), beyin hasarı, inme, emboli(pıhtı atma), tümör ve beyni etkileyen çeşitli hastalıklarla birlikte gözlemlenebilmektedir.

Konuşma Apraksisi Belirtileri Nelerdir?

Genel belirtileri oral hissin/algılamanın bozulmasını içermektedir. Konuşmayı başlatma yavaş ya da geç olabilir. Bireylerde konuşma problemlerine yönelik farkındalık mevcuttur. Her konuşma denemesinde farklı hata örüntüleri ve tutarsız artikülasyon hataları gözlemlenebilmektedir. İstemli konuşma üretiminde dikkate değer zorluklarla birlikte hız, entonasyon(tonlama) ve akıcılık bozulmaları görülmektedir.

Biz Neler Yapıyoruz?

-Apraksi terapisi ayrıntılı ve etkili bir değerlendirme sonucu ile bağlaşık yürümektedir.

-Apraksi terapisinde temel amaç konuşmada kullanılan artikülatör hareketlerin istemli kontrolünü arttırmaktır.

-Terapi sürecinde artikülatör doğruluğa odaklanılmaktadır ve hedef konuşma seslerinin üretiminde sistematik bir şekilde pratik imkanı modellemeyle sunulmaktadır.

-Terapi hedefleri kolaydan zora doğru olacak şekilde sıralanmaktadır ve konuşmayı harekete geçirmek amacıyla otomatik konuşma görevleri kullanılmaktadır.

-Konuşma üretimi görsel, ritmik, prozodik ve dokunsal ipuçları ile desteklenmektedir.

-Apraksi çok ciddi düzeyde ise konuşma üretimi iletişim için yeterli olmayabilmektedir. Bu tarz durumlarda ADİS(Alternatif Destekleyici İletişim Sistemleri) geliştirmek daha anlamlı bir hedef olmaktadır.