Duyu Bütünleme Bozukluklarında Davranışlar, Olaylar ve Açıklamaları

Taktil Fonksiyon Bozukluğu

Davranış: Öfke nöbeti, giyinmeyi reddetti.

Olay: Çoraplarının çok sıkı olduğunu söylüyor ve yeni boğazlı kazağından nefret ediyor.

Açıklama: Ali kıyafetleri konusunda yaygara koparıyor çünkü yakalı kazak ve pürüzlü çoraplar onu rahatsız ediyor. Kasten kaba olmak istemiyor. Sadece neden bazı dokuların onu rahatsız ettiğini açıklayamıyor. Zayıf işleyen taktil sistemi bu durumda suçlu çünkü taktil sistemi ona, bilinçaltı düzeyinde, kıyafetlerinin onun için birer tehdit oluşturduğunu söylüyor. Annesi, ‘tamamen dikişsiz çorapları icat eden kişi çok zengin olacak!’ diye yorum yapıyor.

Vestibüler Fonksiyon Bozukluğu

Davranış: Oyun parkında kendisini kaybetti. Öfke nöbeti 20 dakika sürdü.

Olay: Dün oyun parkını çok sevmişti, bugün nefret etti. Aynı yer, aynı zaman, aynı hava ama farklı çocuklar. Tek yaptığım dönen salıncakta onu birkaç kere döndürmekti. Genellikle dönen salıncağı çok sever.

Açıklama: Şule’nin dönen salıncağı sevdiğini bilen annesi, salıncağı biraz daha hızlı döndürürse kızının daha çok zevk alacağını düşünüyor. Şule ise beklenmedik, pasif hareketi tolere edemiyor. Şule, bir başkası döndürürse dönen salıncakta olmaktan nefret ediyor. Sadece kontrol kendi elinde olduğunda dönmekten hoşlanıyor.

Proprioseptif Fonksiyon Bozukluğu

Davranış: Şişme plastik topu yakalamaya çalıştı, her seferinde kaçırdı.

Olay: Murat, topu yakalamak için ya yanlış zamanda hamle yapıyor ya da vurduğunda yanlış yere atıyor. Küçük yeğenleri çok acımasızlar. Ona ‘Bebek! Bebek! Bir topu nasıl yakalayacağını bile bilmiyorsun?’ diyorlar.

Açıklama: Bizlerin kelebeği yakalaması ne kadar zor ise, Murat’ın şişme topu yakalaması da aynı derecede zor. Uzay içinde hareket etmekte, kollarını ve bacaklarını koordine etmekte zorlanıyor. Kuzenlerinin bu kadar acımasız olması da şaşılacak bir durum değil. Onunla oyun oynamak istemiyorlar çünkü ne yapacağını ve nasıl yapacağını önceden kestiremiyorlar. Düzensiz hareketlerini fark ediyorlar ve ona ‘salak’ diyorlar.

Hazırlayan: Ömer Demirel